maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kysymyksiä ja vastauksia

Haaste blogista Jucaides!

1. Mitä yhteisiä piirteitä löytyy sinusta ja koirastasi/koiristasi?
Rellan kanssa me ollaan aika samanluontoisia. Ollaan molemmat aikas kilttejä ja vähän ujojakin. Yhtä vähän me innostutaan uusista harrastuksista ja meillä on yhtä satunnaisesti innostuksen puuskia. Monesti vielä niin, että kun itse puhkuisin intoa treenata, on Rellalla päivä, jolloin mikään ei vois vähempää kiinnostaa. Herkut meille molemmille kelpaa myös ja ihan pikkaisen pyöreitäkin me ollaan. Ei toki liikaa vaan ihan sopivasti ;) Rellan kanssa myös sairastellaan yhtä paljon, joka vuosi mie saan kipittää lääkärille kerran jos toisenkin, sama homma Rellan kanssa...

2. Oletko materialisti koirasi suhteen eli lisääntyykö tarvikemäärä tarpeettomasti? Mitä ostat?
En ole. Kaikenlaista saattaisi tehdä mieli, mutta tyydyn silti vanhoihin ja hyväksi havaittuihin hihnoihin ja pantoihin. Leluja en ostele sen enempää kuin ruokakuppejakaan.

3. Koetko onnistuneesi koirasi/koiriesi koulutuksessa ja millä tavalla/miksi et?
Rellan kanssa koen onnistuneeni. Se on helppo kaveri arjessa ja joka paikassa, sen voi huolettaa ottaa matkaan ja olla varma, että kyllä se käyttäytyy. Lenkilläkään se ei räyhää vastaantuleville, joten sikälikin onnistunut olo on. Toki olen Rellankin kanssa virheitä tehnyt, mutta sen kanssa niitä on myös suhteellisen helppo korjata.

4. Onko olemassa koiraa tai muuta eläintä, jonka olisit halunnut tavata, muttet voinut (menehtynyt tjsp)?
Poikaystävän edesmennyt tiibetinspanieli. Se on varmasti ollut tosi hieno koira siitä kuultujen juttujen perusteella ja sellaisen olisin halunnut kyllä tavata.

5. Onko eri villityksistä (värjätyt turkit, lakatut kynnet jne) mielestäsi oikeasti haittaa koirille? Perustele?
No turkin värjäystä en ensimmäisenä tekisi. Väriaineet tunnetusti kuivattavat ihoa ja koiran ihoa ei noin vain kosteutetakaan. Tavallaan en näe mitään pahaa turkin värjäyksessä tai lakatuissa kynsissä, mutta eikö koira kuitenkin ole kauniimpi ihan luonnollisena? Minun mielestä ainakin. 

6. Millaista koiraa et ikinä haluaisi omistaa? (tarkemmin luonteen kannalta, mutta myös ulkonäkö)
En ikinä haluaisi superhyperaktiivista isoa koiraa tai pientäkään. Inhoan myös haukkuherkkiä pikkupystäreitä ja muita vastaavia. Toki kaikenlaiset asiat on koulutettavissa, mutta tällaisia ainakin yrittäisin välttää jo senkin takia, etteivät ne omalta tuntuisi. Arat koirat ovat myös äärimmäisen rasittavia ja hankalia, toivottavasti näitä nykyisiä arempia koiria ei koskaan käsiini satu. Ulkonäöltä vierastan todella lyttynaamaisia koiria, ihan lyhytturkkisia koiria ja jättiläismäisiä koiria. Vinttikoirat eivät myöskään ole mieleeni.

7. Mitä uhrauksia olet joutunut tekemään elämässäsi koiran omistajana?
En tietääkseni mitään. 

8. Mitkä harrastuslajit koirien kanssa ovat turhia, vai onko niitä? Jos on, mikä/mitkä?
Ei kai mikään ole turhaa, missä vietetään aikaa sen oman karvaturrin kanssa. Rajansa tietysti harrastusmäärälläkin koiraa kohti, mutta mikään laji yksinään ei ole turha.

9. Koetko roturisteytys-mahdollisuuden hyödylliseksi koirien jalostuksessa? Miten/miksei?
Koen hyödylliseksi. Tietyissä roduissa roturisteytys ei olisi ollenkaan pahasta ja esimerkiksi eri karva- ja kokomuunnosten risteyttäminen keskenään pitäisi ehdottomasti sallia. Näin esimerkiksi vaikka eri saksanpystykorvat ja colliet.

10. Mitä mieltä olet sekarotuisten koirien jalostuksesta tarkoituksellisesti esim. harrastuskoiriksi?
Njääh. Eikö näistä nykyisistä löydy sopivia? 

11. Mikä tekee koirasta mielestäsi "ihmisen parhaan ystävän"?
Uskollisuus ja kuuliaisuus. Se, ettei koira jätä, vaikka muut jättäisivät ja se on aina valmiina kuuntelemaan, vaikkei mitään ymmärtäisikään. Koira myös pakottaa omistajansa joka päivä lenkille, mikä tekee useimmille ihmisille pelkästään hyvää. Koiran kiintymys on myös yksi, mikä koskettaa.

ja haaste blogista pimeäsade!

1. Mikä on noloin tilanne mihin koirasi on sinut saanut?
Ehkä edelliset taipparitreenit, vaikka koiran toimille en itse varsinaisesti mitään voinut. Toinen voisi olla Jekun koiven nostelut muiden jaloille, repuille jne... Hieman saattoi hävettää aikanaan.

2. Jos voisit poistaa yhden asian koiraharrastusmaailmasta, mikä se olisi?
Jatkuva kyräily ja toisten selän takana pskan puhuminen. Ne tosin kuuluvat ihmisluonteeseen hyvin oleellisesti, joten ihmekös tuo, kun myös koiraharrastusmaailmassa on näin.

3. Mitä pidät koirien eri linjoista (näyttely-/työlinjat ym)?
Minusta mihinkään ääripäähän ei välttämättä ole hyvä mennä. Se kaikista järkälemäisin näyttelylinjainen labbis ei välttämättä ole sen kauniimpi kuin metsästyslinjainenkaan. Kaikista paras koira on toimiva koira. En toki kiistä, etteikö metsästyslinjainen olisi aika ylivoimainen nopeudessaan ja työskentelyinnossaan verrattuna näyttelylinjaiseen labbikseen, mutta mikä se labbiksen oikea työskentelytapa sitten on...

4. Jos voisit valita koiran pelkästään ulkonäön perusteella, minkä rotuisen koiran ottaisit? Entä jos pelkän luonteen perusteella?
Tjaah. Terriereiden ulkonäkö miellyttää kovasti, mutta nypittävyys ei niinkään, kun en mikään innokas turkinhoitaja ole. Samoin erilaisten pystykorvien ulkonäkö iskee minuun. Suomenpystykorvaa kauniimpaa koiraa ei ehkä ole? 
Luonteen perusteella valitsisin innokkaan eloisan touhuajan, joka osaisi sitten myös rauhoittua tekemisten välissä. Sellaisen koiran, joka rakastaa maailmaa ja olisi myös avoin ja rohkea luonteeltaan. Ripun luonne ilman metsästysviettiä ja pienoista epävarmuutta olisi aivan ehdoton!

5. Jos voisit aloittaa koiran kanssa uuden, minkä tahansa harrastuksen, mikä se olisi?
Rallytokoa olisi kiva kokeilla. Ei niin turhantarkkaa touhua kuin tokoilut ja muut. Verijälki ja mejä kiinnostaisivat myös. Rellan kanssa on turha haaveilla vauhdikkaista suorituksista ja hurjasta innokkuudesta, mutta puuhasteluharrastuksia sen kanssa voisi kokeillakin.

6. Edustaako nykyinen koirasi rotua jota haluat vielä tulevaisuudessa tulla omistamaan?
Mahdollisesti, mahdollisesti ei. Labbiksissa meille on ehkä sattunut pari vähän kehnoa yksilöä, kun toisella on terveysongelmia ja toisen kanssa ongelmia luonteen kanssa, eikä Rellakaan mikään mallikappale ole luonteeltaankaan. Ehkä tulevaisuudessa haluaisin jonkin pienemmän itsevarmemman koiran.

7. Onko sinulla koirasi suhteen mitään suuria, mahdottoman tuntuisia tavoitteita (esim. FI TVA)?
Tai vaikka taipumuskoekurssin suorittaminen. Kyllä. Meille se on mahdottoman tuntuinen Rellan epäinnokkuuden takia, mutta tavoite se on silti.

8. Jos koirasi olisi ihminen, millainen persoona se olisi?
Tällainen hyvin paljon minun kaltainen. :D

9. Kuva joka kertoo koirasi luonteen paremmin kuin sata sanaa?
10. Koirasi suurin haaste/vaikeus harrastuksen parissa?
Rauhallisuus, vauhdin ja innon puute. Rella on hyyyvin mietiskelevä koira eikä se pidä turhaa hoppua mihinkään. Sen innostaminen minkään tekemiseen vauhdikkaasti on melkoisen vaikeaa. Yleisesti se on kyllä yleishöseltäjä ja siinä mielessä touhukas koira, mutta vauhtia sillä ei liikaa ole.

11. Mielipiteesi koiranäyttelyistä?
Tavallaan "turhia" eivätkä erityisen mukavia tapahtumia ainakaan koirille. Mukavahan niissä on käydä hakemassa muiden mielipiteitä koirista ja näkemässä ihmisiä, mutta niissäkin mennään ikävästi äärimmäisyyksien hakemiseen, jos jalostusta ajatellaan. Lähinnä kuitenkin ihmisiä varten tehty laji.

Itse en tätä eteenpäin laita. :) Samoihin kysymyksiin voi tietysti vastailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti